Activități desfășurate

 REZULTATE OBȚINUTE

 - prelegeri și spectacole publice, pregătite și găzduite de elevi. Spectacolele au fost filmate, subtitrate și colectate într-un set de șase DVD-uri distribuite prin canale de distribuție proprii fiecărui partener;


 - două broșuri - „Noi, tinerii cetățeni de mâine și ideile noastre de a construi viitorul" și „Ghid pentru o școală implicată în dezvoltarea durabilă" – care au adunat și rezumat ideile și metodele dezvoltate prin intermediul proiectului nostru european;


 - activități în sala de clasă, specifice temelor analizate: dezbateri, întâlniri literare, expoziții foto, realizarea de machete, schimb de rețete culinare, organizarea de ateliere de gătit și crearea de meniuri tipic europene, crearea unei grădini de legume europene în fiecare școală, vizite la ferme, crearea unui model/prototip al energiilor regenerabile, crearea unei liste cu locurile de muncă ale viitorului, etc.

MACHETA ORAȘULUI

      Numele oraşului viitorului este New Role
   În construirea machetei am dezbătut modul de construire a unei localităţi: încadrarea în teritoriul administrativ, realizarea de cartograme şi scheme grafice, zonificarea funcţională a teritoriului şi direcţionarea dezvoltării localităţii. De asemenea, am analizat evoluţia populaţiei, a activităţilor economice, instituţiile publice şi de interes general, echiparea edilitară, avantajele şi dezavantajele mediului geografic, problemele cu care s-ar putea confrunta localitatea şi modalităţi de anticipare a acestora.


           Structurată în patru cartiere – câte unul pentru ficare școală parteneră, macheta are un spațiu comun – zona centrală, la care s-a lucrat pe parcursul activităților transnaționale, în funcție de tema dezbătută.

            A fost elaborat și codul cetăţeanului acestui oraş, insistându-se pe democraţie, diversitate şi dialog cultural, servicii de educaţie şi sănătate pentru toţi, lipsa discriminării, protejarea mediului înconjurător, spaţii şi acţiuni de petrecere a timpului liber.


          Cu fiecare temă dezbătută au fost construite noi elemente ale machetei (clădiri de locuit, fabrici, magazine, instituții publice, drumuri de acces – pe parcursul temei Arhitectură și Urbanism; sere, grădini suspendate, livezi – în cadrul temei Agricultură și alimentație; panouri solare, turbine eoliene, sisteme de exploatare a energiei geotermale – atunci când a fost dezbătută tema Provocări energetice etc.).




ALIMENTAȚIA ÎN ORAȘUL VIITORULUI

       Având în vedere tendința de creștere a populației umane și implicit a nevoilor acesteia, am discutat despre modul în care agricultura poate fi integrată în așezările urbane – caracteristici ale orașelor, în relație cu asigurarea condițiilor optime de dezvoltare a plantelor. Una dintre soluțiile găsite împreună cu Virginie și Patrick  PIMBERT, care coordonează activitățile fermei Spiruline des Bauges din Franța, de cultivare a spirulinei bio, a fost introducerea în alimentația populației a acestei alge care aduce numeroase beneficii sănătății și suplinește lipsa altor alimente. 
      Spirulina are un continut ridicat de proteine vegetale și multiple vitamine. Spirulina conține minerale (fier, potasiu, sodiu, magneziu, fosfor, calciu, etc.), are un nivel important de betacaroten ce are rolul de a proteja celulele, un volum crescut de acid gama-linoleic (care reduce colesterolul și previne apariția bolilor de inimă) și ficocianină (substanță care inhibă formarea cancerului de colon).




Postări populare de pe acest blog

Scopul și obiectivele proiectului

Etapele proiectului

Parteneri în proiect